Végső csapás a benzinfüggők számára: már a Harley-Davidson is elektromos motorral turnézik

A zengzetes Harley-Davidson modellnevek után elég egyszerűre sikeredett az amerikai szabadság-legenda első elektromos motorjának munkaneve: Project LiveWire. ÉlőVezeték Terv; ennyi maradt: így jár, aki hűbelebalázs módjára már a '60-as években beáldozza a világ legtutibb elektromos motor-nevét valami őskori benzinzabáló szörnyetegre: az Electra Glide Ultra Classicra.

No de elkalandoztam. Szóval Project LiveWire; ez az a motor, amit a moziban az Ultron korá-ban ugyancsak látványos jelentben tekinthet meg a nagyérdemű:

A 74 lóerős, de irgalmatlan, 624 Nm nyomatékot leadni képes elektromos motor, ahogy egy Harleyhoz illik, szíjjal hajtja meg a hátsó kereket. A gyorsulás ennek megfelelően elég dinamikus, négy másodperc körül van százon a gép, de a végsebességet 95 mph-ra, vagyis kb. 150 km/h-ra korlátozza az elektronika. Az akkumulátor kapacitásáról nincs hivatalos adat, becslések szerint egy 7 kWh-s lítium-akku lehet a motor testében, ami normál használat mellett nagyjából 180-200 kilométeres hatótávhoz lehet elég, egy feltöltéssel.

Harley-Davidson Project LiveWire

És ez a motor most a világot járja, bárki kipróbálhatja, hogy a Harley fogyasztói visszajelzéseket kapjon róla a piaci bevezetés előtt. Most épp Angliában vannak a gépek, de június végén megérkeznek a kontinensre, Franciaország a teszttúra következő állomása. És tényleg bárki tesztelheti a villany-Harleyt, egy virtuális tesztpályán még az is, akinek nincs motorjogsija. (Itt jönnek a hírek arról, mikor hova viszik a motort.)

A Project LiveWire Tour tesztflottája
Állítólag a hangja csodás, csak máshogy: mintha felszállni készülne egy lökhajtásos repülő

A Harley-Davidson azt állítja, erre a motorra nem lehet úgy nézni, mint a klasszikus szabadságikon modernizált, elpuhított, lecsendesített, füstmentes silány pótlékára. Ahogy mondják: ne elektromos személyautókra gondolj, amikor azon tűnődsz milyen lehet. Gondolj az elektromos gitárra!

Jó duma.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.