A Yellowstone megoldotta, hogy napelemmel termeljen áramot, de éjjel se maradjon villany nélkül

A Yellowstone Nemzeti Parkban működő bölényfarmon (Lamar Buffalo Ranch) arra láthatunk megoldást, hogyan lehet megoldani a nonstop elektromos energia-ellátást csak napenergiára támaszkodva, használt hibridautó-akkumulátorokkal.

Tavaly júniusban jelentette be a Yellowstone, hogy néhány energetikai vállalattal (Indy Power Systems, Sharp USA SolarWorld, Patriot Solar) és a Toyotával közösen mintaprojektet indítanak, hogy az 1907 óta odaszállított olajjal, gázzal üzemelő, világvégi ranger-laktanyát és oktatóközpontot átállítják megújuló energiára. Ezzel mintát mutatnak arra más, hálózattól távol lévő, hasonló intézmények számára, hogyan lehetséges az önellátó, tiszta elektromos rendszer kiépítése, úgy, hogy nem további környezetterhelést jelentő új akkumulátorok vásárlásával oldják meg az energiatárolást, hanem kocsikból leselejtezett, de stabil akkunak még használható telepekkel.

Szerte az USÁ-ban 208 darab Camry hibridből bontották ki az elöregedett nikkel-metálhidrid akkumulátorokat a Toyota márkaszervizeiben. Ezekkel a kocsikban már nem elegendő teljesítményű, de még megbízhatóan használható, új kapacitásuknak már csak töredékét, de azt még sokáig tudó akksikkal 85kWh-nyi tárolókapacitást sikerült összehozni. A négy blokkba rendezett, blokkonként 375 voltra belőtt akkukhoz fejlesztett töltőrendszerrel a 40 kW csúcsteljesítményű napelem-telep körülbelül hat átlagos amerikai háztartás energiaigényének megfelelő erőművet alkot.

Egyelőre egy 40 kW-os, gázüzemű vészgenerátor is van a telepen a biztonság kedvéért, de a rendszert 2016-ban egy törpe vízerőművel tervezi kiegészíteni a Yellowstone, amit egy kis patak működtet majd - így még stabilabb lesz a szigetüzemű kis energiaközpont.

Most pedig a Yellowstone és a Nap tiszteletére tekintsük és hallgassuk meg a Yello-tól az Oh yeah című klasszikust!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.