A Tesla végre megoldja az éjjeli sötétség problémáját

models-powerwall@2x

A hiányzó láncszem. Ezzel a jelmondattal gerjesztette a Tesla hívőit Elon Musk a nagy bejelentésére. Régóta sejthető volt, hogy a házi energiatárolást megoldó akkumulátorokról van szó, és a leleplezés után senkit sem ért meglepetés.

Új rakétahajtómű, vagy elektromos-luxus terepjáró helyett a Powerwall/Powerpack nevű termékduó a Tesla legújabb csodafegyvere.

Jogos a jelző, mert az előadáson lazán röpködtek a számok, a szemléltetéshez használt térkép már az egész Egyesült Államok, sőt az egész világ napenergiával, való ellátását vizionálta.

Az amerikai házfalakon a Powerwall csomag jelenhet meg pár hónapon belül (a honlapon már rendelhető), ez az újratölthető, 7-10 kilowattórás lítium-ion akku több színben, 3000-3500 dolláros áron, tíz év garanciával kerül majd a tulajdonosokhoz. Nyilván értelme csak akkor van, ha már a tetőt beborítják a napelemek, de ha ez a feltétel fennáll, akkor teljesen logikus lépés ez a körülbelül egymillió forintos beruházás.

Még nagyobb dobás a Powerpack, amivel a nagy fogyasztókat, és a hálózattól távol élőket célozza a Tesla. Ennél a megoldásnál nincs felső limit a kapacitásban, a Powerpack modulok bármilyen számban telepíthetőek. Itt jött az autóipari párhuzam, az Egyesült Államok teljes lefedéséhez 160 millió kellene a 100 kWh-s verzióból, a világot napra kötni pedig 900 millióval lehetne, az összes fogyasztást, beleértve az okostelefontól az autóig mindent pedig kétmilliárd.

Elérhetetlen? A Tesla számára igen, de a cég most is nagylelkű volt a szabadalommal, a technológia nyílt forrású, aki saját gyártásban gondolkodik, ideje gründolnia némi tőkét.

tesla-motors-batteries

Természetesen, az álomszerű bejelentés után megjelentek a kritikusok is, sokan jobbat vártak a falra szerelhető, nagy tételben előállított, Apple dizájnnal körített, de régóta létező technológiánál. Az elterjedt lítiumos akksik előállításával, későbbi sorsával kapcsolatban ugyanúgy megmaradnak, a kínos kérdések, főleg, ha minden házfalra ilyen dobozt képzel a Tesla.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.