Egy cég feltalálta a spanyolviaszt, pontosabban a jégakkut, hipermarketek hűtőihez

Mindenki ismeri a jégakkut: pár kis flakon folyadékot lefagyasztunk a mélyhűtőben, betesszük egy jól záró hűtőtáskába és egész nap hideg marad mellette a kaja-pia a strandon. A nagy élelmiszerüzleteknek is jó lenne valami hasonló megoldás, de más okból. Hej, ha ezek a gigantikus, nyitott hűtőpultok:

Nyitott hűtőpult: csak úgy falja a drága nappali áramot

nem a drága nappali áramot zabálnák, hanem valahogyan olcsóbb éjszakai árammal mennének, alaposan lejjebb lehetne nyomni a hiper-szupermarketek üzemeltetési költségét. Ezzel persze a fogyasztók is jól járnának, és - ezért került a hír ide, a Verdére - az elektromos energia-termelésben is jótékony csúcs-simítási hatás érvényesülne, vagy akár a megújuló forrásokból származó időszakos többletenergia egy részét is el lehetne nyeletni, elraktározott hideg formájában.

Egy amerikai startup, az Axiom Exergy is felismerte ezt az igényt, és tulajdonképpen minden műszaki újítás nélkül kidolgozták a megoldást az éjszakai árammal való folyadékhűtésre, majd a szigetelt tartályban tárolt, lehűtött folyadékkal a hűtőpultok hidegen tartására napközben, a hűtőkompresszorok használata nélkül. Az első rendszert idén nyáron helyezik üzembe egy hipermarketben. A rugalmasabb energiagazdálkodásért járó kormányzati ösztönzőkkel együtt a beruházás várhatóan 2-4 év alatt térül meg.

huto1

Az ötlet annyira nem új, hogy nagyobb épülettömbök légkondicionálásához már évtizedek óta használják Amerikában, de hűtőpultokhoz még - állítólag - senkinek nem jutott eszébe ilyet szerkeszteni. A megoldás járulékos előnye, hogy áramszünet esetén is biztonságot nyújt a boltoknak, az eltárolt hűtőkapacitással vészgenerátor nélkül is ki lehet húzni egy félnapos kimaradást. Az alábbi grafikonon az Axiom kalkulációja látható arra nézve, hogyan csökkenti a villanyszámlát a hatalmas jégakku (egyébként a rendszer hivatalos neve is ez: Refrigeration Battery).

Az eddigi nappali csúcsfogyasztást időben elnyújtottabb éjszakaival váltja ki a rendszer

Kéne írni ennek az Axiomnak, innen, Magyarországról, hátha van ötletük arra is, hogy lehetne valahogy eltenni a bevásárlásra hétköznap jutó perceket-órákat vasárnapra, hogy akkor is mondjuk szerdai időből lehessen bevásárolni. Így a polgár is jóllakna és a kádéenpé is megba megmaradna!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.