Jön a napenergia torrentje, a megosztható áram

A közösségekre építő vállalkozások mindenhol sikerrel törnek piacra, megoszthatjuk a kajánkat, az autónkat, a kanapénkat a nappaliban, vagy az iskolapadban ránk ragadt tudást. Miért lenne kivétel a napenergia?

Erre az ötletre repült rá egy izraeli befektető cég, és a Yeloha (Yellow és Aloha a két szülőszó) név alatt napsütésen alapuló üzleti modellt épített, 3,5 millió dolláros kezdő befektetéssel.

A rendszer lehetőséget biztosít a zöldülésre azoknak, akik anyagi, vagy egyéb okokból nem tudnak saját napelemeket telepíteni, de mindenképp felvennék a harcot a szénégető, atomot hasító elektromossággal.

yeloha-cover-600x314

A Yeloha peer-to-peer hálózatként tünteti fel magát, ahol a "Sun hosts" lesz az a nagy, napenergia termelésére alkalmas tetővel rendelkező háztulajdonos. Neki a Yeloha a területhasználatért cserébe ingyen telepíti saját paneljeit, és a termelt energia egy részét (25-30 százalék) szintén térítés ellenében adja át a tulajnak.

Itt jönnek képbe a "sun partners" csoportba tartozók, akik szeretnének napenergiát, de tetejük nincs hozzá. Ők a hálózathoz csatlakozva "nappénzért" (ami természetesen átlagos dollár, csak a rendszerbe feltöltve már solar credit néven jelenik meg) vehetik meg a zöld energiát, ami nem csak a lelkiismeretnek tesz jót, a Yeloha rendszeréből vásárolt villamos energia körülbelül tíz százalékkal kerül kevesebbe, mint az egyéb forrásból származó.

yeloha-graphic_30195

A céget vezető Amit Rosner reményei szerint ez a tíz százalék elég csábító lesz ahhoz, hogy a környezetvédelemre vajmi keveset adó fogyasztókat is a bevonják. A Yeloha jelenleg csak Massechusetts államban elérhető a változásra fogékony bátraknak, akik meghívót igényelve csatlakozhatnak.

Eddig a rendszer pontos működéséről nincs információ, de a tesztüzem után kiderül, hogy mennyire lehet pontos a számlázás, és milyen tapasztalatokat szereznek a felhasználók. Annyi biztos, hogy csábító jövőkép a nagy energiacégeket versenyre kényszerítő közösségi szolgáltatás, ami ráadásul csak megújuló forrásokra épül.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.