Nyolc atomerőmű teljesítményének megfelelő ingadozást vészelt át a német energiaipar a napfogyatkozás alatt

A Meteocontrol GmbH, a német meteorológiai cég érdekes közleményt adott ki pár nappal a napfogyatkozás után. Néhány számmal illusztrálták, mekkora stresszt is jelentett ez a kis égi látványosság az elektromos háttériparnak, és hogy már most milyen fontos a nap- és szélenergiát hasznosító kisebb-nagyobb erőművek teljesítményének tervezésében az időjárás pontos előrejelzése.

Március 20-án a német napelemek teljesítménye 13 gigawatt volt, amikor a Hold elkezdett bepofátlankodni a Nap elé. Ezután 45 perc alatt 5 gigawattra esett a szolár-erőművek teljesítménye, majd szintén háromnegyed óra alatt 20 gigawattra kúszott vissza. (Németországban egyébként jelenleg 38 gigawattnyi kapacitás épült már ki napelemekből, 1,4 millió regisztrált napenergia-hasznosító telep van az országban.)

Ez az ingadozás nyolc átlagos nukleáris erőmű teljesítményének felel meg (Paks is két gigawattot tud), vagyis a Nap-Hold bújócska olyan hatással volt a német elektromos hálózatra, mintha másfél órán belül leállt majd újraindult volna hét-nyolc Paks az országban.

Az insideenergy.org szakemberének grafikája a napfogyatkozás hatásáról a fotovoltaikus erőművekre

Egy ilyen ingadozást csak nagyon precíz meteorológiai előrejelzésekkel lehet kezelni. A napfogyatkozás német területen 66 és 83% közötti mértékben változott földrajzi helyzettől függően, ezeket a változókat is be kellett kalkulálni az előrejelzésekbe, hogy a kisegítő energiaforrásokat megfelelő ütemben kapcsolják a hálózatra a szolgáltatók. A végeredmény teljes siker: zavartalanul, áramszünet nélkül úszták meg az eseményt a németek.

A Meteocontrol jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben, ahogy az országban várhatóan tovább folytatódik a megújuló energiaforrások aránya a termelésben, egyre nagyobb jelentősége lesz a megbízható meteorológiai előrejelzéseknek. Ilyenek ezek a németek, semmi humoruk; már most se tudnának egy jóízűt röhögni, ha náluk is becsúszna egy tripla csütörtök:

 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.