Dolgok, amiket a zöld lélek rühell (1): GYORSKÖTEGELŐ

Szőlőkötözéshez rafia, leszakadt dolgok átmeneti felkötéséhez kötöződrót, kábelek összekötegeléséhez szigetelt vezeték, bűnözők elfogásához bilincs, ez volt a dolgok rendje valamikor.  Aztán 1958-ban egy elektronikai cég feltalálta a nejlon kötegelőt. (Magyarul gyorskötöző, gyorskötegelő, csak simán kötegelő, angolul cable tie, zip-tie, tie-wrap). Kezdetben repülőgépek vezetékeinek rendezésére használták, aztán lassacskán mindenre, amire csak lehet. Igényes karosszériajavítástól kezdve:

1

rendőri intézkedésig:

3

vagy akár hólánc helyett:

2

Elvileg össze lehetne gyűjteni, tisztítani, ledarálni és alapanyagként újra felhasználni ezt az egyszer használatos vacakot, amit felrakás után már csak levágni lehet, de a valóságban nyilván nem ez történik. A minap az egyik bezárásra ítélt Baumax elhagyatott parkolójában jártam, ott lőttem ezeket a csendéleteket:

DSC01466

DSC01468

DSC01470

A fal tövében pedig söpörni lehetett a Keményen Dolgozó Kisemberek hazájából kivonuló barkácsáruházlánc utolsó kiárusító akcióját hirdető molinók leszedése után visszamaradt, levágott és széthajigált darabkákat.

Az a jó ebben a zöld újságírósdiban, hogy amikor az ember azt hinné, nincs kiút, biztosan belefulladunk majd a szén-dioxidba, atomhulladékba, műanyagszemétbe, a háttérkutatás folyamán mindig felcsillan egy kis reménysugár. Egy amerikai cég már gründolja az alaptőkét a biológiailag lebomló, ráadásul a klasszikus dizájnnál praktikusabb, méretre vágható, könnyedén fűzhető, elágaztatható verzió gyártásához:

5

Drukkolunk nekik, már csak azért is, mert állításuk szerint világszerte évente százmilliárd ilyen kis műanyagvacakot, 400 ezer tonna nejlont használunk fel gyorskötözésre. Ennek a mennyiségnek 70-80%-át egy éven belül levágjuk és eldobjuk, márpedig a nejlon irgalmatlanul lassan bomlik le. Elégetni se jó, egyebek mellett hidrogén-cianid van a füstjében.

Gyorskötöző - te hogy állsz vele?
Használom, pedig tudom, hogy felesleges szemetelés
Használom, de sose gondoltam rá, hogy felesleges szemetelés
Ha nem muszáj, nem használom, mert felesleges szemetelés
Nahát, ilyen is van?

Poll Maker

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.