Elindult a napelemes repülő megkerülni a világot

Ma hajnalban, helyi idő szerint fél kettőkor szállt fel Abu Dhabiból a Solar Impulse 2 nevű repülőgép, azzal a szándékkal, hogy olajégetés nélkül, tisztán napelemei által termelt elektromos energiával megkerülje a Földet. Kelet felé indult, az ománi Muscatban, az indiai Ahmedabadban, a mianmari Mandalayban, a kínai Csungkingban és Nankingban, valamint a Hawaiin, Phoenixben és New Yorkban terveznek leszállásokat. A repülés irányítóközpontjában lévő webkamera segítségével rendkívül unalmas képanyaggal, de érdekes rádióforgalmazással élő közvetítés követhető nyomon a Youtube-on :

A 35 000 kilométeres úton a két pilóta, Bertrand Piccard és Andre Boschberg egymást váltják majd a pilótafülkében. A legnehezebb szakasz a Csendes-óceán fölött lesz: Kínából felszállva a két pilóta öt nap és éjszaka folyamatosan repül majd, hogy elérje Hawaiit.  A 17 248 napelemmel hajtott gép nappal 10 000 méter magasságba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse  akkumulátorait, amelyek - L. Simon úr, most tessék figyelni! - az éjszakai repüléshez biztosítják majd a szükséges energiát.

Solar_IMpulse_3

A Solar Impulse svájci vállalkozás, a technikai fejlesztésben az ipari automatizálási tevékenységéről, ipari robotjairól ismert ABB adja a műszaki hátteret.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.