A Tesla már valós tényező a világ boldogabbik felén

Olvasom a híreket, bámulom a kimutatásokat, a grafikonokon tükröződő eredményeket. A villanyautó-gyártás lángoszlopa, a Tesla bár elmaradt a korábban kalkulált számoktól, a 2014 utolsó negyedévében értékesített 9 ezer 834 darab Model S így is rekord. Jó ezt olvasni, jó benne hinni, de a Budapesten fehér hollóként feltűnő egy-két darab autón kívül nem sok nyoma van a Tesla villanyautós forradalmának.

tesla01

Pedig zajlik, szépen, csendben, és nem kell fényévekre utazni Magyarországról, hogy megtapasztaljuk hatását. Nekünk a Genfi Autószalonra tartva, egy hajnali sofőrcsere során sikerült rácsodálkozni a Tesla Supercharger töltőhálózatának rohamos fejlődésére.

tesla02

Németország egy teljesen jelentéktelen autópálya-pihenőjében, Aichstetten mellett nyolc töltőpont várja a Tesla Model S tulajdonosait, akik ingyen tölthetik autóikat. Ráadásul nem kell órákat malmozva várniuk a töltésre, fél óra alatt 270 kilométerre elegendő energiát szív magába a Supercharger vezetékére kapcsolt kocsi.

tesla

Nyugat-Európában a Tesla lassan megoldja a villanyautózás örök tyúk vagy tojás kérdését (azért nincs autó, mert nincs töltő, vagy fordítva?). Elon Musk cége kemény kitartással sűrűsíti saját töltőhálózatát, és ha ez megvan, már csak egy olcsóbban kínált, egyszerű típus kell, hogy az átlagember agyában is megforduljon a villanyautóra való váltás. Legalábbis Bécstől nyugatra.

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.