Hőerőmű épít naperőművet a Mátraalján

Teccenek tudni, van az a szép nagy, két hűtőtornyából esztétikus párafelhőket eregető hőerőmű Gyöngyös után az M3-as mellett. Ilyen idilli képet nyújt az egykori Gagarin Hőerőmű, jelenleg Mátrai Erőmű:

A Mátrai Hőerőmű - a bal felső sarokban a napelem-park látványterve

Pontosabban most még nem egészen így néz ki a komplexum. A fenti képen balra fent látható annak a 15 megawattos fotovoltaikus naperőműnek a látványterve, ami Magyarország legnagyobb napelem-parkja lesz, valamikor jövőre.

A 950 MW beépített kapacitással rendelkező, Magyarország elektromos energia-termelésének 20%-át adó  hőerőmű (Paks után a második legnagyobb erőmű az országban) elsősorban a környéken külszíni fejtéssel bányászott lignitet égeti el és alakítja a keletkező hőt elektromos árammá. A visszamaradt salakot és a pernyét vízzel bekeverve sűrűzagy formájában depóniákba tárolják, amely megszilárdulva pernyekövet alkot. A közel húszéves üzem után feltelt Őzse-völgyi depóniát hatósági előírás alapján rekultiválni kell. A rekultiváció általában azt jelenti, hogy a salakdepót földdel fedik és mezőgazdasági vagy erdészeti termelésbe fogják, esetleg luxuslakóparkot építenek rá - de itt most nem ez történik.

Az ősszel napelemeket kezdenek el telepíteni a salakdepón. A 30 hektáros, teljesen sík platófelületen létesítendő napelempark összteljesítménye nagyjából megegyezik majd a 2013 végéig hazánkban telepített napelemek összesített teljesítményével.

A naperőmű szállítója a Wire-Vill  Kft – IBC Solar GmbH – Energobit S.A. magyar – osztrák - román konzorcium. A hálózati csatlakoztatáshoz szükséges 6/120 kV-os transzformátorok szállítója a CG Electric Systems Hungary Zrt., korábbi nevén a Ganz Villamossági Művek.

Az erőmű 72.480 db, egyenként 255W névleges teljesítményű polikristályos napelemből épül fel, melyeket fix tartószerkezetekre rögzítenek. A termelt egyenáramot 20 db nagyteljesítményű SMA gyártmányú inverter alakítja át váltóárammá, és a feszültség feltranszformálása után az országos 120 kV-os hálózatba jut a villamos energia.

A projekt részben saját erős beruházásként, részben pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósul meg, melyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium a hozzájárulását már 2014-ben megadta. A projekt teljes bekerülési költsége 6,4 milliárd Ft lesz.