Az Apple izomból nyomul a megújuló bizniszben

20130404-apple-campus-2-a-foster3

Arra eddig is ügyeltek az Apple arculatát meghatározó marketingesek, hogy az egyszerű fehér dobozban kínált, makulátlan minimalizmussal tervezett termékükhöz ne társítson senki füstokádó gyárkéményeket.

2012-ben 20 megawattos nakollektor-telepet létesítettek 405 ezer négyzetméteren. Nagyszerű látvány, szépen fotózható, zöld környezetben, és hatásos ellentámadás a Greenpeace-től érkező vádak ellen.

Mondhatnánk, hogy elég ennyi kirakatként, de az Apple újra és újra bizonyította elkötelezettségét a fenntartható energiatermelés terén. iCloud szolgáltatásuk energiazabáló szerverparkjai közül az oregonit egy vízenergiával működő erőmű, a kaliforniait szélerőművek, a nevadait geotermikus és napenergia, míg a karolinait tisztán napenergia működteti.

A First Solar céggel közösen tető alá hozott, eddigi legnagyobb üzlet még hátra van.

Az új főhadiszállást kiszolgáló, Monterey-ben épülő 850 millió dolláros beruházás 11,7 négyzetkilométernyi területen nyúlja majd le a napot, és termel majd, nagyságrendileg 50-60 ezer háztartás számára elegendő elektromos áramot.

Építése jövő év végéig tart, és a futurisztikus Campus 2 cégközpont mellett 52 kaliforniai üzemet, az összes helybeli irodát, és a Newarkban található adatközpontot látja majd el.

Ez már több, mint látszatcselekvés, ez követendő példa az IT szektor szárnyaló óriásai számára. Ilyen befektetésekkel többet tesznek a civilizációnk megmentéséért, mint mi amikor bringával indulunk munkába, vagy megpróbálunk minél kevesebb szemetet termelni.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.