Rekordhatékony napelem készült

Egy kis bevezető: alapvetően kétféle napelem-technológia létezik, a szilícium-kristályos és a vékonyrétegű. Előbbi jobb hatásfokú, utóbbi viszont sokkal olcsóbb és rugalmasabban kezelhető, nem csak fix, merev táblákban telepíthető. A piaci törvényeknek megfelelően a kereskedelmi forgalomban kapható termékek fajlagosan ugyanannyiba kerülnek, vagyis a vékonyrétegű panelből kétszer annyit kell felrakni a tetőre, de négyzetméterre feleannyiba is kerül.

20,4% volt az eddigi energiahatékonysági rekord a vékonyrétegű napelemek között a napelemiparban, vagyis ebben a kategóriában a beeső napenergia ötödét tudta elektromos energiává alakítani a legjobb, laborban készült, egyedileg gyártott csúcs-napelem. (A piacon kapható szilíciumkristályos termékek hatékonysága 15-16%, a vékonyrétegű napelemeké 6-8%.)

A rekordot az amerikai First Solar tartotta - és most ők is döntötték meg, egy még hatékonyabb napelem-cellával. A rekordot természetesen független minősítő intézet mérte és hitelesítette, íme, a USA Nemzeti(!) Megújuló Energia Laboratóriumának diagramja - a zöld csík végét kell nézni, ott az új rekorder:

fs

21,5% az új csúcs, a First Solar ezt is kadmium-tellurid félvezetőre alapozott technológiával érte el. Várakozásaik szerint még az idén beleharapnak a 22%-ba, a Cd-Te napelemben pedig elvileg akár a 25%-os hatásfok lehetősége is benne van, így elképzelhető, hogy a szilíciumkristályos panelek idővel átadják majd helyüket a kadmium-telluridnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.