Vajon hol vetettek ki különadót a cukros üdítőkre? Nem fogod kitalálni!

soda-466542_640

Úgy tűnik az egészségtelen élelmiszerekre kirótt különadó ötlete az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A Kalifornia állambeli Berkeley lesz az első település az USA-ban, ahol adót vetnek ki a cukortartalmú üdítőkre.

A megvalósítás viszont gyökeresen eltér a hazai chipsadótól.

A hanyatló nyugaton ugyanis  helyi szavazás útján döntötték el kérdést. A városban regisztrált körülbelül 80 000 voksoló 75 százaléka állt az adó mellé. Tették mindezt annak ellenére, hogy az üdítőgyártók 1,7 millió dollárt költöttek az adóellenes kampányra, a teljes kommunikációs arzenált bevetve a teleplakátolt buszmegállóktól kezdve egészen a TV reklámokig (talán még a Futurama hipno-varangyát is bevetették).

tumblr_nevwtxUJi21tpri36o1_500

Így a Berkeley városában polcra kerülő cukortartalmú energia italok, gyümölcslevek, üdítők után unciánként (vagyis háromcentesenként egy cent, vagyis 2,47 forint) kerül a közösbe.

De talán a számok nem is fontosak, főleg ha itthonról szemlélve akarjuk felmérni a teher mértékét. Sokkal fontosabb, hogy regionális szinten született demokratikus döntés egy ilyen kérdésben.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.