Milánó legzöldebb toronyházában 320 millió egy háromszobás lakás

Rábukkantam a mai nap tökéletes hírére. Milánóban átadták a világon egyedülálló, erdővel megspékelt Bosco Verticale toronyházakat. Két felhőkarcolóról van szó, amelyek tulajdonképpen függőleges erdők is egyben. Nagy szükség van egy ilyen zöld pacára az 1,3 milliós város szürke betontérképén. Madárcsicsergés, luxuslakások, elíziumi hangulat a környezettudatosság jegyében.

Innen jönne a részletes felsorolás, hogy mi, mennyi, és merre. Hány fát, bokrot, virágot ültettek, körülbelül mekkora területen, ti rácsodálkoztok, vitatkoztok, kattintások hada keletkezik, mindenki boldog.

Csakhogy közben rájöttem, nincs értelme számokkal köríteni a hírt.

Mert ahogy oldal, annyi adat.

A kertesz.blog.hu szerint a nagyobb 119, a kisebb 87 méter magas, melyeket összesen közel kilencszáz fával, és számtalan egyéb növénnyel ültetnek be emeletről-emeletre.

A pazar cuccok viszont már 78 és 121 méteres tornyokról ír, és részletes listát adnak a betelpített növényekről. "490 közepes és nagy növésűt és több mint 250 kisebb méretűt ültetnek el a beruházás keretében, továbbá 5.000 tő bokor és 11.000 évelő növény fogja majd borítani a 8.918 nm2 összterületű teraszokat."

Legérdekesebb, hogy a tervezést végző cég honlapján egy harmadik adat szerepel 110 és 76 méteres tornyokkal, 900 fával, és összesen 11000 telepített tővel. Legyen bármi a pontos szám, az biztos, hogy a függőleges erdő jó hatással lesz majd az ott élők életminőségére.

  • Megköti a szén-dioxidot, csökkentve ezáltal a szén-dioxid-koncentrációt
  • Oxigént termel
  • Növeli a páratartalmat
  • Megszűri a légköri szennyeződéseket
  • Nyáron megvédi az épületeket a közvetlen besugárzástól, télen átengedi a napsugarakat
  • Csökkenti a zajszennyezést

Apropó, életminőség. A Bosco Verticale luxuslakásainak négyzetméterét 3000 euróért mérik, de találtam konkrét ajánlatot egy 137 négyzetméteres, háromszobás kecóra. 320 millió forint.

(via terport.hu/pto.hu/inhabitat.com)