35000 rozmár szenved heringpartiban csak a klímaváltozás miatt

Aki a klímaváltozás bizonyítékait követelve csapnak asztalra, most jobb ha csendben ülnek. Mert ez a hír tökéletesen szemlélteti az emelkedő átlaghőmérséklet okozta károkat.

A történtek tömörítve:

  • - Eltűntek, elolvadtak a vízen úszó jéghegyek, jéggel borított területek, így a rozmárok parti területre gyűlnek össze a vadászatok közötti pihenésre.
  • - Az új körülmények hatására megváltozott a rozmárok viselkedése, hatalmas tömegben tömörülnek az óceánhoz közel, a szárazföldön, Alaszkában.
  • - A fiatal, kisebb testméretű egyedek számára komoly veszélyt jelent a sűrű tömeg, a nagyobbak könnyen agyontaposhatják őket.
  • - Ráadásul az új gyülekezőhelyek távol esnek a rozmárok számára táplálékot adó vizektől, így az odajutás is több energiát emészt fel.

"A jég borította óceánfelület közel áll az eddig mért legalacsonyabb szinthez. Szeptemberben 5,016 millió négyzetkilométernyi jég borította az Északi-sark körzetét. Ez bőven átlag alatti érték a mérés 1979-es megkezdése óta, de messze van a 2012-es rekord évtől, amikor 3,41 millió négyzetkilométerre csökkent a jégfelület mérete." - írta az Alaska Dispatch News.

A 35000 természetesen még csak erős becslés, a körzetet vizsgáló biológusok részletes kutatást kezdtek a helyzet kivizsgálására.