Pekingben szeméttel fizetnek a metróért

Jutalommal kecsegtetve lehet az embereket legkönnyebben rávenni a szelektív hulladékgyűjtésre, de magára a szemétszedésre is. Ezt a régi igazságot most a kínaiak is bizonyították.
Peking vezetősége állt elő a formabontó elképzeléssel az emberi odafigyelés ösztönzésre. 34 műanyagnyelő állomást állítottak fel a városban, amelyek műanyag hulladékra éhesen várják az utazni vágyókat.

Amikor valaki elkezd műanyag flakonokkal tömni egy ilyen gépet, az megvizsgálja a plasztikot, meghatározza körülbelüli értékét, majd ennek megfelelő mennyiségű jegyet, vagy mobilfeltöltésre használható kupont köp cserébe.

2012-ben indult a program tíz géppel, és a sikeres működésen felbuzdulva egy másik világváros, Sydney is hasonló rendszer beindítása mellett döntött. A város forgalmas pontjain felállított Envirobank környezetbarát automaták egyenként háromezer műanyagpalackkal/fémdobozzal bírnak el, és szintén buszjegyeket, valamint guruló büfékbe szóló kuponokat adnak a szemétgyűjtésért cserébe.


Magát az elvet nézve nincs szó forradalmi ötletről, viszont a megvalósítás okos, így pont a kezekben kallódó, „véletlenül” elhagyott palackok kerülnek azonnal a megfelelő helyre.