Hitelből napelemet, szigetelést, korszerű gázkazánt - új szolgáltatást indít az ELMŰ

Felébredt az óriáscápa, reszkethetnek a kishalak. Aki eddig napelemet, napkollektort akart szerelni a háza tetejére, netán öreg gázkazánját akarta korszerű, kondenzációs készülékre cserélni, vagy a hőszivattyú gondolatával kacérkodott, kis cégek tömkelegéből kellett, hogy kiválassza a kivitelezőt, többnyire próba-szerencse alapon. Mostantól más a helyzet, Magyarország egyik legnagyobb energetikai szolgáltatója, a kétmillió ügyfelet számláló ELMŰ-ÉMÁSZ is beszállt az internetbe a korszerű háztartási energetikai kisberuházások piacába.

A pogácsa alanyi jogon járt, de az újságírók kávét csak akkor kaptak, ha összeszereltek egy kis napelemes rendszert, ami kapcsolta a kávéfőző konnektorát őrző relét

A Váci út - Dózsa György út sarkára, az ELMŰ-ÉMÁSZ székházába kaptunk meghívót sajtótájékoztatóra. A barátságos műemléki homlokzat mögött a földszinten látványos bemutatótermet alakított ki a cég, ahol jópofa kis játékokkal, interaktív kalkulátorokkal illusztrálják a napelemes, szélerőműves rendszerek működését, az átgondolt házépítéssel elérhető energia-megtakarítást, a hőszivattyú működésének varázslatát és egyebeket.

De most nem ilyen piszlicsáré technikai részletekkel foglalkoztunk, hanem az ELMŰ új üzletágának megszületésével, ami alapjaiban rendezheti át a hazai lakossági energetikai fejlesztések piacát. Az ELMŰ ugyanis úgy döntött, immár nem csak szolgáltatóként adja-veszi az áramot a polgároknak és polgároktól, hanem saját szakembereivel (illetve a szigetelések, fűtéskorszerűsítések esetén alvállalkozókkal) ki is építi a napelemes vagy napkollektoros rendszert, a hőszivattyús klimatizálást vagy beszereli az új kondenzációs gázkazánt, ahol ilyet szeretne a család. A berendezésekre, kivitelezésre az ELMŰ-ÉMÁSZ tíz év garanciát vállal, vagyis minden eddigi ajánlatnál megalapozottabban lehet megtervezni például egy új napelemes áramtermelő rendszer telepítésének megtérülési idejét.

German PV napelemek, Mitsubishi-Zubadan hőszivattyú: muszáj márkás cuccokat árulni, ha tíz év garanciát akarnak adni

Az enhome.hu oldalon találhatók azok az információk, előzetes adatkérő lapok, amivel el lehet kezdeni a tervezgetést. Terv van, pénz nincs? Ez is megoldható. Vicces, hogy egy német energiacég és egy osztrák bank közös vállalkozásában indul el végül az első, komolyabb energiatakarékossági és megújuló energiás hitelrendszer - hiszen a FIDESZ már a 2010-es választások előtt kampányolt egy majdani Zöld Bankkal (igaz, főleg a panelfelújítások kapcsán). Négy év után létre is jött egy nagyszabású Zöld Hitel konstrukció, de nem a magyar kormány, még csak nem is ősmagyar cégek csinálták meg, hanem az RWE (az ELMŰ-ÉMÁSZ német tulajdonosa) és az ERSTE.

Az ERSTE finanszírozási termékével egy és ötvenmillió forint közötti összegben, jelzálog-alapú hitellel, kb. 6 százalékos teljes hiteldíj-mutatóval lehet hozzájutni azokhoz a 2-30 év futamidejű hitelekhez, amikből a fűtés-korszerűsítés, a napelem- vagy napkollektor-telepítés megfinanszírozható. A Zöld Hitel néven indított új banki termék akár önerő nélkül is lehetővé teszi mondjuk egy napelemes rendszer felszerelését a háztetőre - a hitel törlesztésének nagy részét pedig a rögtön lezuhanó villanyszámlából  meg is lehet oldani. (Aki fázik a jelzálogtól, ingatlanfedezet nélkül is vehet fel Zöld hitelt, de a THM ilyenkor icipicit magasabb. 2,5-3-szoros.)

Nyilván nem véletlen az időzítés. Az idén induló új EU-s finanszírozási ciklusban alighanem minden korábbinál nagyobb arányban jelennek majd meg lakossági energetikai beruházások támogatásai, hiszen vállalása szerint 2020-ig Magyarországnak is legalább 13%-ban megújuló energiából kell fedeznie energiaellátását. Új nagy megújuló energiás erőmű ilyen rövid távon már nehezen képzelhető el (meg a Paks 2-es tervek sem ilyen szándékokra mutatnak, ugye), vagyis, ha a kormány nem akarja, hogy elmarasztalják az országot, a lakossági energiatermelést és-megtakarítást célszerű ösztönöznie, még ha ez totálisan ellentmond az eddigi rezsicsökkentéses kampánynak.

Ez meg csak úgy ott van a tanácsadó ponton: bakancskerekes D-Csepel. Gagnek jó, hogy a megújuló energiához mi köze van, rejtély
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.