Óriási akkugyárat épít a Tesla Nevadában

Elon Musk eldöntötte: Nevadában építi fel azt a gigantikus akkumulátor-gyárat, ami tervei szerint 2020-ra - ami már egyáltalán nincs messze - évi félmillió elektromos autóhoz készíti majd el az áramforrásokat. Az ötmilliárd dolláros beruházásért korábban öt állam is versenyzett, de a Tesla végül a nevadai Reno melletti ipari parkot választotta ki.

A sivatagban létesülő zöld, vagyis hát, na, sárgamezős beruházás eredménye a működéséhez szükséges energia egy részét ie előállító új napelem- és szélerőmű-parkkal valahogy így fog kinézni:

elemgyar

 

A beruházást még az idén elindítják, 2017-re elvileg már termelni fog a gyár. 2020-ra fut fel a gyártás a kapacitás maximumára - ez lesz az a bizonyos félmillió akkumulátor évente. Az új üzem a gyártás koncentrálásával, a gazdaságosabb üzemmérettel Musk szerint akár harmadával is csökkentheti az akkumulátorok fajlagos vételárát. Ez pedig újabb potenciális vevőtömegeket jelenthet a villanyautók piacán, hiszen olcsóbb akkuval hamarabb reális megtérülést hozhat az átállás benzines vagy dízel autóról elektromosra.

A száz hektárt lefedő gyártási területen 6000 munkást foglalkoztat majd a Tesla. A cég autóihoz az akkukat jelenleg szállító Panasonic térden állva könyörög, hogy beszállhasson a projektbe, de, mint Elon Musk mondja, még semmilyen együttműködésben nem állapodtak meg - eddig. A villanyautók gyártásának környezetszennyező technológiájáról huhogók száját a Tesla azzal fogja be, hogy az új gyárat eleve úgy szerelik fel, hogy alkalmas legyen az elöregedett akkuk újrahasznosítására is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.