Napelem készült használt autóakkumulátorból

A napelemes áramtermelő rendszerek terjedése kapcsán gyakran felmerül a kérdés: mi lesz majd az elöregedett panelekkel? Megoldott-e az újrahasznosítás, vagy pár tíz év múlva az erdőkben a kidobott vécékagylók és autógumik mellett a szolárpanelek is feltűnnek majd?

Az MIT kutatói most olyan kutatási eredményt publikáltak, mely szerint a napelem-gyártás nem hogy hulladékot termelne, de akár fel is használhat más területről származó veszélyes hulladékot. Döglött autóakkumulátorokból származó ólmot használtak fel napelem készítésére. Az új technológiával készült panel teljesítménye, hatásfoka megközelíti a kereskedelemben kapható napelemekét, a beeső napenergia 19%-át hasznosítja. (Egy jó minőségű átlagos panel hatásfoka 24-25%.)

A gyártás során úgynevezett perovszkit-kristályszerkezetű ólom-jodid lapokat készítenek, ezekből állítható össze a napelemtábla. Íme, az eljárás laborban, videón:

Egy átlagos akkuból származó ólommal 30 átlagos las vegasi háztartás energiaszükséglete fedezhető. Az ólom-sav akkuk újrahasznosítása jelenleg ugyan még nem okoz gondot (újabb akkumulátorokat gyártanak belőlük), a felfedezés mégis fontos lehet a jövőre nézve. A nehéz, korszerűtlen ólomakku ugyanis előbb-utóbb valószínűleg eltűnik az autókból, és akkor a nyakunkon marad a veszélyes hulladéknak számító sok millió akkumulátor világszerte.

Jópofa lenne, ha ezek a feleslegessé vált akkuk napelemként élnének tovább.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.