Talán nem a gazdagoknak kéne adni támogatást elektromos autókra - Kalifornia is rájött

Az elektromos illetve konnektorról is tölthető hibrid autók ugyan nem füstölnek, nem mérgeznek használat közben, viszont egyelőre nagyon drágák. Egy hasonló tudású benzines vagy dízel kocsihoz képest másfélszer-kétszer drágábbak, feláruk még olcsóbb üzemeltetésükkel együtt sem valószínű, hogy megtérül. Ezért a vásárlási kedv serkentésére világszerte számos fejletlen, liberális demokráciában nem csak készül a helyi Jedlik Ányos terv, hanem már évek óta - hűbelebalázs módjára - ösztönzőkkel, konkrétan akár pénzzel támogatják a környezetbarát egyéni autózás gyors terjedését. Persze nem arra kell gondolni, hogy aki vesz egy villanyautót, kap hozzá egy zsák pénzt, a támogatás mértéke nemigen terjed tovább sehol annál, mintha egyszerűen elengednék a járművásárlással kapcsolatos adókat.

t1

Viszont ahogy az autógyártók egyre jobban belemelegszenek a villamosításba, úgy jönnek sorra azok a kocsik a piacra, amikre már nehezen indokolható az ösztönző támogatás. Egy szárnyas ajtós, karbonvázas, 357 lóerős BMW i8 hibrid sportkocsi vagy egy 416 lóerős Tesla S megvásárlásához támogatást adni? Nem vall épp nagyfokú szociális érzékenységre a kormányzat részéről.

Kaliforniában ezért került a helyi törvényhozás elé a javaslat, hogy az eddigi általános támogatás (2500 dollár az elektromos autókra, 1500 a konnektoros hibridekre) helyett jövedelemfüggő ösztönzőrendszert vezessenek be. A 2500 dolláros támogatás (ha tetszik, segély) ugyanis eddig négyötöd részben olyan háztartásokhoz került, amelyek évente 100 ezer dollárnál is nagyobb bevétellel gazdálkodnak.

A gyönyörű, fantasztikusan gyors és erős Tesla Model S, az ikonikus amerikai luxus-villanyautó alapára 71 ezer dollár. A Teslára még évi 7500 dollár szövetségi adókedvezmény is jár. A Tesla-vásárlók több mint 50%-ának háztartása évi 300 ezer dollár feletti jövedelemből gazdálkodik.

Mindez forintra átszámolva: egy Tesla S alapára kb. 17 millió forint. Erre kapnak az amerikai vásárlók kb. 1,8 millió forint SZJA-kedvezményt a szövetségi kormánytól, plusz kb. 600 ezer forintot Kalifornia államtól. Ezt a 2,4 miliós támogatást több mint fele részben olyan polgárok kapják, melyek háztartása évi több mint 70 millió forint jövedelemből él. Valahol egy George Dozsa már bizonyára feni a kaszát.

t2

Kevin de León, helyi szenátusi demokrata képviselő (aki a szabad fegyvertartást és lőszervásárlást korlátozó, elbukott javaslatairól vált híressé korábban) törvényjavaslata szerint jövedelmi helyzettől függően járna a támogatás, 60 ezer dollár alatti éves bevétel mellett használtautó-beszámítás esetén 4000 dollár egy új elektromos autóra. További támogatást kapna az a villanyautó-vásárló, aki erős légszennyezettséggel terhelt körzetben lakik és ott csökkentené a szennyezést egy füstmentes új kocsival régi benzintemetője helyett.

Az új szabályozás célja, hogy ne csak a felső középosztály számára jelentsen valós alternatívát a villanyautó. Fura hely ez az Amerika: miközben folyton rekordot döntenek a túlmotorizált kisteherautók és hobbiterepjárók eladásai, párhuzamosan azt is komolyan gondolják, hogy jobb volna, ha minél többen elektromos autóra váltanának. Ki érti ezt. A törvényjavaslatot a szenátus már megszavazta, várhatóan augusztus 31-én lép életbe az új ösztönzőrendszer Kaliforniában.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.