Na, mit csináltak az eldobált cigarettacsikkekből koreai kutatók?

"Jó lesz az még valamire" - az egykori KGST-országok hiánygazdaságaihoz szokott polgárai évtizedeken át ezzel a felkiáltással raktak el mindenféle maradék csavart, dobozt, fémdarabot. Odáig valószínűleg még a leginkább klinikai esetnek számító gyűjtögetők sem mentek el, hogy a cigarettacsikkeket zacskózták volna be - pedig most kiderült, hogy az tényleg jó valamire. Koreai kutatók csikkekből készítettek abszolút hájtek cuccot: nagykapacitású kondenzátort.

csikk2

A csikk irgalmatlan mennyiségben lepi el a Földet világszerte, 770 ezer tonnát dobálnak szanaszét belőlük a dohányosok. Az eltaposott csikk nemcsak ronda, hanem karcinogén anyagok jutnak belőle a talajba, vízbe, ráadásul lassan bomlik le, sokáig szennyez. Gyűjteni sem igen gyűjti senki, mert eddig nem volt jó semmire, még kisszéket sem lehet csinálni belőle.

A Szöuli Nemzeti(!) Egyetem kutatóinak kísérlete talán változtathat az eldobált filterek sorsán. A javarészt cellulóz acetát rostokból álló füstszűrőket nagy hőhatásnak tették ki nitrogén jelenléte mellett. Azt eredmény: olyan mikroporózus, szénalapú anyag, amit a kereskedelemben elérhető graféneknél, szén-nanocsöveknél a kutatók szerint jobb hatásfokkal lehet felhasználni az elektronikai iparban, kondenzátorok elektródáinak bevonására.

csikk1

A filterek pirolízisével készített "hibrid szén-anyagot" (hybrid carbon material - HCN, így keresztelték el a terméket a kutatók) a gyakorlatban is kipróbálták, a tesztek szerint az ezzel készült nagykapacitású kondenzátor fajlagos energiasűrűsége nagyobb volt, mint a nanocsöves ipari termékeké. A kapacitás-vesztés nélküli töltés-kisütési ciklusok számát hatezerre teszik.

A sikeres kísérlet persze még nem jelenti azt, hogy az elektronikai vállalatok holnaptól utcaseprő brigádokat indítanak majd útnak világszerte, alapanyag-begyűjtésre, de távlatilag talán teremt esélyt arra, hogy az eleddig teljesen haszontalannak ítélt káros hulladék újrafeldolgozásának is nekilásson az emberiség.

Kémiából, nanotechnológiából felkészült olvasók: itt találjátok a részletes eredeti publikációt a kutatásról.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.