Nézed a meccset, és nem tudod, mi az a Yingli Solar?

Castrol, Emirates légitársaság, Hyundai, Continental, VISA, meg ilyenek, csupa ismert szponzor neve váltogatja egymást a pálya szélén a reklámfalon a focivébén. Meg időnként feltűnik, hogy Yingli Solar. Hát az meg mi a franc lehet?

No de ki az a Yingli Solar?

Hát az meg egy napelemek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó kínai cég, a Yingli Green Energy Holding Company Limited márkaneve. Európában. Ázsiában, Ausztráliában és az USÁ-ban is Yingli Solar brand alatt árulja napelem-tábláit és reklámtevékenysége java részét a foci szponzorációjában éli ki. Nem csak a 2014-es vébét támogatja, de a Bayern München egyik fontos szponzora is.

A Yingli eddig összesen 7 GWp-nek megfelelő mennyiségű szolár panelt adott el világszerte, ezzel a világ legsikeresebb napelem-gyártója. Ha ezt az értéket leosztjuk egy átlagos napelemtábla átlagos, 240 wattos csúcsteljesítményével, azt kapjuk, hogy kábé harmincmillió Yingli Solar panel termeli az áramot szerte a világban. Érthető tehát, hogy van pénze a cégnek focit szponzorálni és tévénézők milliárdjaiban sulykolni, hogy egy kínai brand is lehet menő.

Nem minden kínai napelem gagyi, a Yingli például a legsikeresebb márka a világon, gyártott kapacitást tekintve

Bizony, miközben egy marginális német cég, a Bosch (ugye, hogy nem ismered, Robert Bosch AG, alapítva 1886-ban) tavaly márciusban bejelentette, hogy kiszállni készül a napelemes üzletágból, az 1998-ban létrehozott Yingli német focicsapatot támogat, a márkaneve pedig ott lesz a német-brazilon is a pálya szélén. A Bosch Solaré meg ugye nem. Változik a világ.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.