Kazah-katari megállapodás napelemgyártásról, és nem, nincs április elseje

Kazahsztán az öt legnagyobb kőolaj-exportőr állam egyike, mellesleg a világ legnagyobb jelenlegi urán-exportőre. Katar meg ugye konkrétan egy olajsejkség.

Na most az történt, hogy a Kazatomprom, a kazah állam tulajdonában lévő atomenergetikai gigavállalat és a Qatar Solar Energy, a MENA-régió (Közel-Kelet és Észak-Afrika) legnagyobb napenergiával foglalkozó cége aláírt egy tíz évre szóló egyezményt, melynek keretében a Kazatomprom, mely mellesleg a szolár üzletágban is érdekelt, fix áron szállítja a katari gyártáshoz szükséges, napelem-gyártáshoz megfelelő minőségű szilíciumot.

Salim Abassi, a QSE CEO-ja, Kamel Ounadjela, a QSE elnökségi tagja és Azat Betekbajev, az Astana Solar (a Kazatomprom szolár divíziója) elnöke szentesítik az alkut

A megállapodás biztosítja Katar vezető pozícióját a térségbéli napelem-piacon, valamint kiszámítható bevételt jelent a kazah cégnek, ha esetleg nem minden állam vezetése dönt úgy az elkövetkező időkben a világon, hogy az atom a legtutibb energiaforrás még jó ideig. A szerződés tartalmaz kitételeket katari, napelemekkel előállított elektromos energia kazah vásárlására is a jövőben. A szerződés aláírásával a QSE arra készül, hogy napelemes elektromos energia-termelését 2,5 GW csúcskapacitásúra bővítse. (Összevetésül: a paksi erőmű csúcsteljesítménye kb. 2 GW, az USA kiépített napelem-csúcskapacitása tavaly kb. 10,5 GW volt.)

Mindkét vállalat biztos benne a piaci trendek alapján, hogy a poikristályos szilícium, mint napelem-alapanyag iránti kereslet továbbra is irgalmatlan mértékben nő majd. Hiszen - és ezt, nem győzöm hangsúlyozni, a Föld egyik legjelentősebb kőolaj-exportőr államának tulajdonában lévő atomenergetikai cég és egy olajsejkség stratégiai vállalata állítja - az emberiség napenergia iránti igénye exponenciálisan nő még jó ideig.

Persze nem tudhatjuk, lehet, hogy mi nyerünk majd a Paks 2-vel. Ugye.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.